Zaštitar (zašto i kako)

Ukoliko ste u visokom startu za zaštitara, ovdje ćete pronaći neke korisne informacije. O uvjetima koje trebate ispunjavati i dokumentaciju koju trebate prikupiti neću ni govoriti jer to sigurno već znate ili ćete lako proguglati, 

Dodatak naslovu u zagradi sugerira da ovdje želim istaknuti zašto i kako postati zaštitar odnosno kako se zaštitar treba postaviti, na što treba posebno obratiti pažnju, pogotovo oni koji tek startaju ali i oni iskusniji koji ponekad ne vode računa o vrlo bitnim stvarima, razlici između zaštitara i čuvara (pa čak i portira i tzv. preventivnog pazitelja) kao i neka moja iskustva i gledišta na tu temu.

Na pitanje "zašto" nema toga puno za reći, ili postoji želja ili kako neki kažu, "Idem to raditi privremeno dok ne nađem nešto bolje.". To "nešto bolje" možda se nikada ne pojavi a vi možete postati zaštitar kakav će biti i onaj sa željom, dapače, možda on odustane prije vas. Nebitno sada koliko ćete se dobro snaći u tom poslu i koliko ćete biti zadovoljni, recimo da ste već u igri.

Dakle, ako niste radili srodni posao ili se školovali u tom smjeru, već znate da morate na obuku, teoretsku s nešto prakse, borilačke vještine i baratanje vatrenim oružjem. Ispita je nekoliko, gađanje pištoljem, rukovanje pištoljem (rasklapanje/sklapanje s par pitanja na temu oružja), borilačke vještine i zadnji serijal ispita koji se obično odvija u jednom danu, komunikologija i psihologija, zaštitarstvo, tehnika i kriminalistika. 

Poseban liječnički pregled prije svega toga se podrazumijeva kao i prikupljena potrebna dokumentacija prije pristupa istom za koju sam već napomenuo da neću nabrajati jer su te informacije dostupne na mnogim portalima uključujući i mogućnost odabira da li ćete se u sve to upustiti privatno te sami snositi kompletne troškove ili putem neke zaštitarske tvrtke koja će vas financirati, naravno, s ugovornom  obavezom rada kod odabranog poslodavca najćešće na dvije godine. Sve skupa, od prvog prikupljenog papira do zadnjeg ispita prosječno prođe 3. mj.

Medu kandidatima za zaštitara uvijek ima i nekolicina koja se prijavi za čuvara koji će uštedjeti nešto novaca i neće morati pohađati satove teorije i prakse o vatrenom oružju i borilačkim vještinama kao ni pristupiti ispitima po tom pitanju.

Ako vam zdravstveno stanje to dozvoljava, možda bi bilo bolje da odaberete zaštitarstvo jer imate mogućnost raditi na objektima na kojima su potrebne određene ovlasti koje čuvar nema. Zadržimo se sada malo na zakonima i ovlastima koji su fundamentalno važni za obavljanje posla zaštitara i čuvara. 

Ovlasti osoba kojima je izdano dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite, u koje se ubrajaju i čuvari, definirane su člankom 46. Zakona i one su: provjera identiteta osoba, davanje upozorenja i naredbi, privremeno ograničenje slobode kretanja, pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava, osiguranje mjesta događaja, te uporaba sredstava prisile. 

Uporaba sredstava prisile uključuje: uporabu tjelesne snage, uporabu raspršivača dozvoljenih neškodljivih tvari, uporabu sredstva za vezivanje (lisice ili druga prikladna sredstva), uporabu zaštitarskog psa i vatrenog oružja. 

Čuvari temeljem Zakona imaju poseban pravni položaj u odnosu na zaštitara i zaštitara specijalista jer im je zabranjena uporaba gore navedenih sredstava prisile u provođenju svojih radnih dužnosti  kako je određeno člankom 46. stavkom 3. Zakona.

Ovlasti koje mu daje Zakon omogućuju čuvaru da prilikom obavljanja poslova tjelesne zaštite smije utvrđivati identitet osoba prilikom boravka, ulaska ili izlaska iz štićenog objekta, prostora ili štićene površine. Uključena je u tu ovlast i provjera identiteta osoba koje se zateknu u prijevoznom sredstvu koje ulazi u štićeni objekt ili prostor, te javne i druge štićene površine, osoba koje se zateknu u izvršenju kaznenog djela ili prekršaja, na prostoru na kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja ili provjera identiteta osoba po zapovijedi policijskog službenika. Ako osoba odbije dati na uvid sredstvo identifikacije ili odbije pružiti bilo kakvu obavijest o svom identitetu ili ne surađuje s čuvarom u svrhu utvrđivanja identiteta, čuvar je dužan o tome odmah obavijestiti zaštitara ili zaštitara specijalista, a zaštitar i zaštitar specijalist ovlašteni su odmah privremeno ograničiti slobodu kretanja osobi i pozvati policiju kako je određeno člankom 46. Zakona o privatnoj zaštiti.

Ovdje se lako uočava nelogičnost zakonskog rješenja. Čuvar zatiče osobu u počinjenju kaznenog djela ali temeljem navedenih odredaba nije ovlašten privremeno ograničiti slobodu kretanja osobi zatečenoj u počinjenju kaznenog djela nego je ovlašten o tome obavijestiti ovlaštene osobe odnosno postupanje zaštitara ili policije. Jasno, teško je zamisliti da će počinitelj kaznenog djela mirno čekati dok se ovlaštene osobe ne pojave a čuvar nema zakonske ovlasti ograničiti njegovu slobodu kretanja zadržati ga i spriječiti njegov bijeg.

Dakle, to je situacija ugrožavanja sigurnosti drugih osoba i\ili imovine koje se događa neposredno i neodgodivo a sam čuvar je onemogućen u primjeni sredstava prisile kako bi tu isto ugrozbu otklonio.

Još gora je situacija kada poslodavac na mjesto zaštitara ili čuvara postavi osobu koju obično nazivamo portirom. Portir je osoba koja prima posjetitelje, daje im potrebne obavijesti te ih usmjerava dalje. 

Portira i/ili tzv. preventivnog pazitelja koji se pojavljuje kod nekih tvrtki u zadnje vrijeme pod akronimom PP Zakon o privatnoj zaštiti kao temeljni zakon kojim se uređuje način obavljanja djelatnosti zaštite osoba i imovine, - ne prepoznaje.

S obzirom da ga Zakon ne prepoznaje kao zaštitnu kategoriju, portir nema niti ovlasti primjene zakonom dopuštenih ovlasti. Dapače, svojim nezakonitim postupanjem prema strankama snosi prekršajnu odgovornost. S obzirom da postupanje prema strankama i nepoznatim posjetiteljima, već samo njihovo identificiranje uvidom u osobni dokument  a posebno postupanje kod eventualnih situacija prema počiniteljima štetnih radnji uvijek pretpostavlja ograničenja njihovih prava i sloboda, 

Zakon o privatnoj zaštiti isključivo čuvarima i zaštitarima daje ovlast zadiranja u prava i slobode osoba prema kojima se primjenjuju. 

Tako se odredbom članka 27. nabrajaju njihove ovlasti prema težini zadiranja u prava osoba prema kojima se primjenjuju, odnosno težini štetnih posljedica koje primjenom ovlasti mogu nastati. U tom se slučaju zaštitari i čuvari, sukladno Zakonu, moraju pokazivanjem službene iskaznice predstaviti osobama prema kojima kane primijeniti propisane ovlasti. Upravo službenom iskaznicom dokazuju svojstvo čuvara, odnosno zaštitara te zakonom utemeljenu validnost primjene određene ovlasti.

Razumijevanje ovlasti koje su vam pripisane moraju biti vaša zvijezda vodilja. Posebno želim istaknuti da pritom imate na umu kako su komunikologija i psihologija ispred svih ovlasti i da trebate učiniti sve što je u vašoj moći u zadanoj situaciji kako biste spriječili nastanak štete koja ne bi bila veća od one koja je prijetila.

Još nešto na tu temu, drugom zgodom.

Primjedbe